Amfibietunnels in Caetsweyers na tien jaar al weggehaald.

 

De drie amfibietunnels die Diepenbeek een tiental jaren geleden in de Zandstraat aanlegde, zijn weggehaald. “Zogenaamd omwille van de veiligheid”, zegt Patrick Hermans (PUUR) die dit vanavond op de gemeenteraad aanklaagt.

In 2008 werden in de Zandstraat drie amfibietunnels aangelegd voor ruim 33.500 euro, waarvan 7.450 euro gesubsidieerd. Tot dan zetten vrijwilligers van Natuurpunt de padden manueel over. “Die tunnels werkten goed”, zegt Patrick Hermans. “Er is nooit meer gewerkt met emmers. Maar schepen Prevot heeft beslist dat de tunnels weg moesten omwille van de veiligheid. Gek genoeg werd dit nooit bekrachtigd in het schepencollege. We vragen op de gemeenteraad om een nieuwe tunnel aan te leggen.”

Ook bij Natuurpunt is te horen dat beloofd was om één van de drie tunnels te behouden.

Poelen

Hugo Palmaers beheert het gebied de Caetsweyers voor Limburgs Landschap. “Amfibieën gaan altijd terug naar de plek waar ze geboren zijn om zichzelf voort te planten, dus het was beter geweest om een tunnel te behouden. Maar de tunnels zijn nooit goed onderhouden en waren daardoor bijna dichtgeslibd. Op die manier spoelden de padden en kikkers die de oversteek op die manier wilden maken, gewoon terug de Caetsbeek in. Wij hadden de tunnel ook graag behouden om water vanuit de vijver te halen wanneer we over enkele jaren aan de overzijde van de Zandstraat ook poelen gaan aanleggen. Daarvoor heeft de gemeente nu twee betonnen buizen onder de weg door getrokken. Maar daar kruipen padden niet door. We vermoeden wel dat de amfibieën wel aan de kant van de Zandstraat zullen blijven zodra we daar poelen hebben aangelegd. Tot dan zullen we tijdelijk weer een overzetsysteem met emmers moeten opzetten.”

Schepen Peter Prevot (CD&V) bevestigt dat alle tunnels weg zijn. “Het plan was om een tunnel te behouden, maar toen de eerste twee tunnels al opgevuld waren, bleek dat de derde tunnel compleet versleten was. De metalen afdekplaten die erbovenop lagen, kregen telkens ‘slagen’ van het passerende verkeer te verwerken. Daarom hebben we toen zonder fiat van het schepencollege beslist om die tunnel te verwijderen. Ik wil niet dat iemand daar een ongeval of schade aan de auto krijgt omdat die deksels los zouden komen. Ik woon zelf in die buurt en wil gerust mee helpen om paddenemmers leeg te maken. Een nieuwe tunnel heeft, gezien de plannen voor poelen, weinig zin.”

(BRON: Hbvl 18/11/2019, DJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>