Opmerkelijke muggenbestrijding in woonzorgcentrum De Visserij

Het woonzorgcentrum De Visserij werd gebouwd in een rustgevend en groengebied  te midden van de  zorgcampus geflankeerd door Tandem en Sint-Gerardus. Het vroegere rusthuis werd gemoderniseerd en uitgebreid tot een woonzorgcentrum rond 2010 en wordt momenteel voorzien van een nieuwbouw voor dagverblijf en serviceflats.

Aan een modern complex als het woonzorgcentrum De Visserij verwacht men toch de meest essentiële voorzieningen zoals een goed ventilatiesysteem, zonnewering en muggenramen zodat het verblijf van de bewoners in optimale omstandigheden kan verlopen. Spijtig genoeg is dit niet het geval voor het woonzorgcentrum De Visserij.

Aan de nieuwbouw van 2010 zijn aan de zuidelijk georiënteerde kamers enkel zonneweringen voorzien. Door de steeds warmere zomers wordt vastgesteld dat de oostelijk gelegen kamers door het gebrek aan zonnewering en een niet krachtig genoeg koelsysteem onaangename temperaturen bereiken. Door het opwarmen van de kamers zijn de bewoners en/of zorgkundigen genoodzaakt om de ramen open te zetten om toch wat verkoeling te kunnen krijgen.

Het openzetten van de ramen is nu net het probleem. Over het volledige complex van het woonzorgcentrum De Visserij is er nergens een muggenraam te bespeuren. Dat, in combinatie met een achterliggende vijver, veroorzaakt jaarlijks in de lente en de zomer een muggenplaag in de kamers van de bewoners.

Volgens de OCMW-raad van eind jaren ’90 was het inschakelen van Rentokil de beste oplossing. Zij besproeien nu bijna 25 jaar 2 à 3 keer per jaar alle muren en plafonds met insecticiden (K-Othrine Flow 25). Wanneer insecten in contact komen met de muren vallen ze dood. Het is niet vreemd dat deze manier van werken niet in vraag werd gesteld door de OCMW-raad. Sinds 1999 werd het contract stilzwijgend verlengd en indien nodig ondertekend door de voorzitter van het OCMW en de secretaris. Blijkbaar hebben die personen nooit gehoord van de wet op de overheidsopdrachten.

Bij het besproeien van de muren moet men zich toch de vraag stellen wat de impact is op de oudere bewoners wanneer zij misschien onbewust met hun handen aan de muren komen? Het is niet denkbeeldig dat de bewoners zonder hun handen te wassen hun boterhammen gaan opeten. Volgens de technische fiche en de genomen besluiten in de OCMW-raad van de jaren ’90 is aanwezigheid in de kamers tijdens het besproeien van de muren verboden. Men moet zich in de praktijk inbeelden wat een volksverhuis dat dit met zich meebrengt wanneer alle bewoners, ook zware hulpbehoevenden en dementen, uit hun kamers moeten verwijderd worden. Voor de zorgkundigen is het dagelijkse werk nu al bijna niet haalbaar, laat staan in tijden van Covid-19 dat deze zware taak er nog bij kan.

Voorstel van raadslid Patrick Hermans:

Tijdens de gemeenteraad van maandag 16 november 2020 zal er worden voorgesteld om middelen vrij te maken voor het aankopen van muggenramen voor het ganse woonzorgcentrum (ook de in aanbouwzijnde dagopvang en serviceflats) en op de plaatsen waar nodig zonnewering te voorzien. Bovendien moet er onmiddellijk gestopt worden met het besproeien van de muren in de kamers van de bewoners.

Financieel mag deze investering geen enkel probleem vormen als wij weten dat vorige maand door de voltallige gemeenteraad, een subsidie van 2,7 miljoen euro werd gegeven aan de voetbal om een nieuw voetbalcomplex te bouwen.

Als PUUR-Diepenbeek zijn wij overtuigd dat deze investering een noodzaak is voor de bewoners van ons woonzorgcentrum, zeker nu we in tijden leven van Covid-19 en kamers goed moeten verlucht worden.

1 reactie op “Opmerkelijke muggenbestrijding in woonzorgcentrum De Visserij

  1. Gilis Jacques

    Gewoon een schande. Als de ouderen geen betere leefomstandigheden krijgen is dit er ver over. Stel u maar eens voor dat er s’nachts een mug is die rond uw hoofd zit te vliegen. Dus slecht geslapen en erbovenop enkele muggensteken.
    Dus zijn vliegenramen zeker noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>