Geen vliegenramen maar wel pesticiden in WZC De Visserij

Het agendapunt, ingediend door PUUR-raadslid Patrick Hermans, werd afgelopen maandag als allerlaatste behandeld. Er werd aan de raad gevraagd om haar goedkeuring te geven om te onderzoeken of het plaatsen van zonnewering en vliegenramen technisch mogelijk zou zijn. Voor het besproeien van de muren en plafonds van de kamers van het woonzorgcentrum werd er een onmiddellijke stopzetting gevraagd.

Vanuit de partij PUUR-Diepenbeek hadden wij verwacht dat dit agendapunt unaniem zou worden aanvaard. Er werd immers enkel een onderzoek gevraagd en een logische stopzetting van het sproeien met pesticiden in de woonruimtes. Snel werd duidelijk dat de meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en Groen een heel andere mening hadden over het agendapunt van raadslid Patrick Hermans.

OCMW-voorzitter Jan Bijnens had de productfiche van de gebruikte insecticiden naast de bijsluiter van het veel gebruikte Dafalgan gelegd. Voor Jan Bijnens was het duidelijk: “Dafalgan is veel gevaarlijker dan de gebruikte insecticiden”. Toch vreemd als we weten dat het besproeien met mondmasker en speciale kledij dient te gebeuren en de bewoners 4 uur hun kamer niet meer mogen betreden nadat de muren werden behandeld met het product. De insecten vallen trouwens gewoon dood wanneer ze tegen de besproeide muur gaan zitten.

Vooral het stemgedrag van de nieuwe schepen van Groen Jerica Heleven en haar mentor Hugo Leroux was onverwacht. In het verleden heeft Hugo Leroux hemel en aarde verzet om een nultolerantie in te voeren naar het gebruik van pesticiden bij de gemeentelijke groendienst. Vandaag gaat het niet over het bestrijden van onkruid in openlucht maar over het bestrijden van insecten in kamers waar onze ouders of grootouders dag en nacht verblijven. Blijkbaar is dit voor Groen Diepenbeek geen enkel probleem. Is het de tol van beleidsdeelname die Hugo en Jerica hun politieke idealen doet verloochenen?

Tijdens de bespreking van dit gevoelige punt gaf burgemeester Rik Kriekels niet thuis. Niet abnormaal als we weten dat hij 6 jaar OCMW-voorzitter was (van 2013 tot en met 2018). Bij gemeente en OCMW’s is men verplicht de concurrentie te laten spelen. Sinds 1999 werd de firma Rentokil aangesteld zonder de wettelijke procedure te volgen. De contracten van Rentokil werden blindelings getekend door de OCMW-voorzitters en dit zonder de OCMW-raad in kennis te stellen. Bij het opvragen van de productfiche bij het OCMW door raadslid Patrick Hermans kwam er een negatief antwoord: “Wij hebben geen recente productfiche, enkel een fiche van 1996”.

Tot 2019 was de OCMW-raad een aparte entiteit. Nu zijn de gemeenteraadsleden ook de OCMW-raadsleden. Bovendien neemt het college van burgemeester en schepenen nu de dagelijkse besluiten en niet meer de OCMW-voorzitter alleen. Raadslid en gewezen burgemeester Patrick Hermans: “Daar ik nooit deel heb uitgemaakt van het OCMW verschiet ik er van wat er vroeger allemaal kon binnen het OCMW. Dat waren echte baronieën.” Laat ons stellen aan de hand van deze casus dat het samensmelten van het OCMW en de gemeente een serieuze vooruitgang is naar controle.

Om met een positieve noot te eindigen zijn we verheugd dat er wel werk wordt gemaakt van de nodige zonwering. De bewoners zullen vanaf de zomer 2021 tijdens de warme dagen in betere omstandigheden kunnen vertoeven in hun kamer.

De resultaten van de stemming:

Vóór vliegenramen:

Raadsleden : Patrick Hermans, Miet Nelissen, Suzy Wolfs, Jeroen Hendrikx, Mariska Claesen, Kathleen Thoelen, Freddy Blokken, André Cleeren, Johny Machiels, Danny Bulen, Karen Alders – voorzitter gemeenteraad

Vóór insecticiden:

Burgemeester Rik Kriekels, Schepenen Jerica Heleven, Jos Leroi, Peter Prévot, Jan Bijnens, Ilse Pipeleers; raadsleden :  Hugo Leroux, Nancy Kwanten, Jordy Boons, Sarah Leuraers, Liesbeth Steegmans, Lode Vereeck, Yvan vesters

2 reacties op “Geen vliegenramen maar wel pesticiden in WZC De Visserij

  1. Tyskens Mia Cardenbrech 26 3000

    Na het lezen in de krant over muggenprobleem kan ik jullie al een heel goede en gezonde oplossing melden. Namelijk het in de vijver windes uitzetten dat is een soort vis die zich alleen voedt met muggenlarven, dat hebben wij na aanraden gedaan in onze tuinvijver en met succes.
    De grote van de vijver kan vermeldt worden bij aankoop zodanig dat de school vissen voldoende is om een heel groot deel van het probleem op te lossen.

    • Admin1

      Bedankt voor je reactie Mia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>