Diepenbeek blijft strijden tegen kinderarmoede

Armoede heeft een impact op alle vlakken in het leven van kinderen: voeding, ontwikkeling, schoolse prestaties, … Gezinnen in armoede belanden vaak in een vicieuze cirkel. Als we generatiearmoede willen bestrijden, kunnen we ons dus best focussen op kinderen. Vaak zijn deze gezinnen niet gekend bij de diensten die hen kunnen helpen. Het is daarom belangrijk om deze mensen te bereiken en de nodige hulp aan te bieden.

Vanuit deze visie startte de toenmalige OCMW-raad in 2018 het project Kans-en-Poort op. PUUR-Diepenbeek raadsleden Mariska Claesen en Kathleen Thoelen volgen dit dossier al op van bij de start.

Raadslid Mariska Claesen: “Samen met de stad Bilzen werd er een brugfiguur aangeworven, die meermaals per week effectief aan de schoolpoort verscheen. Deze persoon werkte erg laagdrempelig en probeerde op die manier de kloof tussen school en thuis te verkleinen bij kwetsbare gezinnen. Tevens startte deze brugfiguur met een lerend netwerk waarbij scholen hun kennis onderling konden delen.”

Kans-en-Poort is een heel mooi project dat bijna volledig werd gefinancierd door de hogere overheid.  Na 2 jaar vallen deze subsidies weg, en stopt ook de samenwerking met Bilzen.
Maandag 16 november kregen we op de OCMW-raad te horen dat OCMW-voorzitter Jan Bynens een andere subsidiepot heeft gevonden om dit project nog één jaar verder te zetten. Er komt zelfs een kleine uitbreiding: de schoolpoortwerker zal in de toekomst aan 2 Diepenbeekse scholen te vinden zijn.

Raadslid Kathleen Thoelen maakte op de OMCW-raad duidelijk dat dit project voor PUUR-Diepenbeek meer gewicht mag krijgen. Waarom ontwikkelen we geen visie op langere termijn dan 1 jaar? Waarom willen we dit project alleen maar uitvoeren met subsidies en willen we hier geen eigen middelen aan besteden?

De hele PUUR-fractie was nadien totaal verbouwereerd toen onafhankelijk raadslid Lode Vereeck in zijn standpunt duidelijk maakte dat er in Diepenbeek geen nood was aan een schoolpoortwerker. Ooit zou er van de hogere overheid een systeem komen waarbij elk gezin rechtstreeks geld gestort krijgt waar het recht op heeft.

Ooit misschien wel ja, maar denkt hij nu echt dat kansarmoede enkel en alleen maar om geld op je rekening draait?

Desondanks deze mening zijn we wel blij dat de Diepenbeekse OCMW-raad nu beslist heeft om dit project alvast met eigen middelen nog een jaar verder te zetten.

PUUR-Diepenbeek blijft echter aandringen voor de ontwikkeling van een langere termijnvisie, want armoede verdient nooit een kans … ook niet over twee jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>